Home   |   Harta site   |   Contact
Te afli la: Home / Kineto / Tehnici auxiliare de accelerare a refacerii/...

Tehnici auxiliare de accelerare a refacerii/recuperării în fotbalul de performanta.

Tehnici auxiliare de accelerare a refacerii/recuperării în fotbalul de performanță (Articol I).

                                    Masajul punctelor trigger.

    Punctele trigger sunt puncte dureroase localizate la nivelul musculaturii scheletice, denumite popular și noduli musculari sau "scurte".

    Ele determină fie o durere și contractură musculară locală, fie o durere reflexă în alte regiuni ale corpului.

   Punctele trigger apar ca urmare a unor suprasolicitări ale acelei grupe musculare, ceea ce determină eliberarea unei cantități mai mare de ioni de calciu și, deci, la epuizarea rezervelor de calciu. Reducerea cantității ionilor de calciu menţine o contracţie nefiziologică la nivelul fibrei musculare care comprimă capilarele sanguine producând o ischemie locală și secundar, la acumularea unor produşi intemediari ai metabolismului glucidelor , care în cantitate mare devin toxici (acid lactic). Sunt deasemenea modificate și reacţiile privind refacerea rezervelor de ATP.

    Toate aceste reacţii duc la formarea post-efort a acestor induraţii sau noduli musculari.

    În imaginea anexată observaţi cum aceşti noduli sunt localizaţi la nivelul muşchiului sterno-cleido-mastoidian. Fibrele A sunt fibre musculare fără afectare în stare de relaxare, în fibrele B sunt localizați nodulii musculari iar punctul C demonstreaza modificarea fibrelor B care sunt afectate de noduli, sunt mai subțiri datorită tensiunii la care sunt supuse.


    Cauzele apariţiei punctelor trigger sunt multiple. Astfel, pe primul loc sunt situate traumatismele musculare produse de diverse accidente - accidente auto, alunecări si întinderi musculare din timpul unei activități sportive sau în timpul activitățiilor profesionale fizice, întinderi musculare survenite în timpul repetări unor mișcări care forţează limita maximă de elasticitate în timpul unei activități sportive sau lucrative, traumatisme datorate posturilor menţinute inadecvat.

    La acestea se adaugă:

- stresul emoţional ce cauzează anxietate și tensiune musculară,

- alergii,

- deficite nutriţionale,

- factori chimici perturbatori ai activități fiziologice musculare,

- probleme ortopedice congenitale sau dobândite ( picior plat, genu varus și genu valgus etc.).

    Aceste puncte pot fi uşor depistate. Se posturează jucătorul într-o poziţie relaxantă pentru muşchiul respectiv după care, prin palpare directă sau prin manevre de fricţiune transversal, cu degetele, se caută punctele dureroase de pe suprafaţa muşchiului. La apăsarea fermă a acestor puncte durerea se exacerbează. După localizarea acestor puncte trebuie să cercetaţi toată lungimea acelui muşchi pentru a descoperi punctul de maximă tensiune și durere la cea mai mica presiune adică punctul trigger. Exacebarea durerii nu trebuie să alarmeze jucătorul pentru că nu se poate aduce nici un deserviciu prin exacerbarea acesteia. Scăderea acestui disconfort prin masaj specific va semnala că punctul trigger este depistat corect.

    Pe langa aceste metode, ce se adresează direct punctelor dureroase, se mai pot folosi și EMG care poate localiza cu precizie punctele trigger.

    Pentru a diferenția punctul trigger activ de cel latent se aplica o presiune fermă pe acest punct de maximă tensiune; un punct activ va fi mult mai tensionat decât unul cronic și va declanșa o durere reflexă în alta parte a corpului. Uneori trebuie să se insiste cu presiunea pe punctul trigger pentru ca durerea reflexă să se declanşeze.

    Pentru fotbaliști, dar și pentru celelalte categorii de pacienţi cu suferinţe legate de punctele trigger, este foarte important să se apeleze la un tratament rapid si corect al acestor deficiențe, care reduc eficiența sportivă precum și faptul că ajung să reprezintă un impediment în desfăşurarea activităţilor zilnice. Aceste puncte pot duce, prin tratare superficial, la deficiențe mai grave și iremediabile ale aparatului locomotor cum ar fi leziuni musculare, și chiar spondiloze, artroze, artrite. Este foarte important să ne orientam și spre a preveni asemenea deficiențe printr-o profilaxie adecvată atât în cazul sportivilor cât și în cazul subiecţilor cu ocupaţii mai puţin solicitante din punct de vedere fizic.

    În toate aceste situaţii este foarte important ca medical, masorul sau kinetoterapeutul, care examinează cazul, să descopere ce tip de mişcare deficitară a dus la formarea acestui mecanism de semnalare a lipsei de coordonare în timpul efortului fizic. Este necesară o anamneză amănunţită care să lămurească cauza acestui deficit pentru a se putea lucra eficient la corectarea mecanismului de mişcare și pentru a se evita eventuale recidive pe viitor. Pacientul va fi orientat, după tratamentul acordat direct pe punctele trigger, spre o activitate terapeutică sub supravegherea masorului/kinetoterapeutului care trebuie să respecte obiectivele trasate de medic. Un astfel de exemplu, ce poate beneficia de tehnica medical specifică, este reprezentat de un dezechilibru muscular la nivelul coifului rotatorilor, acesta se referă la lipsa proportionalității dintre rotatori externi și cei interni.

    Trebuie să se stabilească faptul că aceste puncte dureroase sunt semne clare de avertisment că această atitudine a jucătorului nu este potrivită cu antrenamentele desfăşurate si ele reprezintă nişte semnale ale organismului, „bulgări de zăpadă”, care mai târziu declanşează mecanisme patologice structurale ca cele amintite mai sus ce sunt foarte puţin remediabile.

    Tratamentul prin masaj dar și prin tehnici FNP.

    În tratarea punctelor trigger se pot folosi foarte multe tehnici terapeutice dar, cel mai recomandat și fără efecte adverse, este reprezentat de masaj. În această situaţie se preferă masajul profund longitudinal, se folosesc manevre ce urmăresc lungirea ţesutului afectat.

    Netezirea este o manevra ce se poate executa în această situaţie pe lungimea fibrei musculare cu rădăcina mâini pentru a pătrunde în profunzime. Această manevră are rolul de a grăbi resorbţia limfei de la nivelul zonei lezionale. Manevra de netezire produce o serie de efecte care combină tratarea punctelor dureroase cu relaxarea fibrelor musculare ce se află imobilizate în ţesutul cicatricial, îmbunătățesc elasticitatea musculară, contribuie la reducerea edemului, restabilesc troficitatea la nivelul lezional prin îmbunătațirea circulaţiei sanguine locale.
În cazurile cu ţesut cicatricial în exces se recomandă folosirea fricţiunilor. Acestea pot fi folosite în fazele mai avansate de tratament cu scopul ruperii aderențelor fibroase dintre fibrele musculare. Fricţiunea contribuie la eliberarea fibrelor musculare de la nivelul unui punct trigger, astfel se permite o mobilizare mai libera a fibrei musculare îmbunătățind totodată și circulaţia sanguină și scăzând sensibilitatea nervoasă. Fricţiunile se executa transversal pe fibrele musculare. Această tehnică poartă numele de "
masaj transversal profund” sau tehnica Cyriax. Se execută în serii cu o durată de câteva minute (5–8 minute). Presiunea va fi la început mai scăzută pentru a permite pacientului adaptarea la durere, dar pe măsură ce se execută masaj cu o presiune „crescândă” se obține o scădere a durerii.

    După acest masaj, ce produce vasodilataţie periferică, este recomandat masajul cu gheață (crioterapia), acesta urmăreşte să producă o vasoconstricţie rapidă ce poate prelua o mare cantitate de substanţe toxice disociate în torentul sanguin, apoi este urmat de o vasodilataţie reflexă periferică profundă care aduce o cantitate mare de sânge arterial cu rol foarte important în refacerea metabolismului local prin substanţele nutritive, oxigen și minerale.

     O altă tehnică terapeutică, ce trebuie să stea la îndemâna masorului/kinetoterapeutului este constituită de o tehnică din facilitarea neuromusculară proprioceptivă ( tehnicile FNP).

    Tehnica FNP, indicată în tratamentul punctelor trigger este cea care combină stretching-ul pasiv static cu contracția isometrică.

Url not found