Home   |   Harta site   |   Contact
Te afli la: Home / Medicina / MINIACUPUNCTURA SU-JOK. UN DOMENIU NOU INTRAT...

MINIACUPUNCTURA SU-JOK. UN DOMENIU NOU INTRAT IN FOTBALUL DE PERFORMANTA.

Efectele benefice si avantajele folosirii mini-acupuncturii coreene SU-JOK în 

                                                         fotbalul de performanță.

                                                                        prof.kineto.specialist SU-JOK Gabriel Cotea

       Câteva din marile probleme cu care se confruntă fotbalul de performanță sunt: refacerea post-efort și accelerarea recuperării post-traumatice în cazul afecțiunilor ce vizează țesutul moale (musculo-tendinos) și dur (cartilaginos). Vorbim în acest caz de două arii diferite unde metabolismul jucătorului de fotbal poate avea modificări benefice prin influențarea sa pe diferite căi. Una dintre aceste căi are ca fond efectul exercitat de punctele/meridianele energetice asupra organelor și sistemelor corpului uman. Întrepătrunderea mediului energetic subtil cu cel fizic reprezintă piatra de temelie a bunei funcționalități corporale implicit a factorilor de progres în sportul de performanță.

        Su Jok este o mini-acupunctura, care se bazează pe proiecția meridianelor energetice ale corpului fizic în palme și în tălpi, dar și în alte zone bine determinate pe suprafața corpului. Față de meridianele din acupunctura chineză, în cea coreeana sunt folosite ceva mai multe, iar sistemul este mai complex: meridianele diamant, ceakra Agni solara, ceakrele interne, ceakrele externe , meridianele de graniță și centrale ale sistemului energetic uman precum și circulația energiei între acestea.

        Se lucrează cu ace foarte mici, în minisistem, adică într-o porțiune mai mică sau cu magneți speciali concepuți pentru ceakre si meridiane, semințe de la legume și fructe asezate pe puncte cu leucoplast, cromopunctură (prin culoare) pe meridiane, presopunctura, etc. Cu cât porțiunea de lucru și suprafața de acțiune prin acupunctură este mai restrânsă, cu atât eficiența terapiei este mai mare. Există zone standard dar și zone care se aleg în funcție de caracteristicile morfologice ale pacientilor/sportivilor. Sunt anumite proporții matematice care ajută la găsirea tuturor punctelor. Știința Su-Jok este mai complexă și mai plină de logică,  iar acestea se deduc din individualitatea pacientului. În metoda chineza se dau formule de-a gata, care merg la unul sau doi pacienti, dar la alți 10 pot să nu aibă nici un efect.  

        Ori, în metoda coreeana, înainte ca pacientul/sportivul să intre la tratament, se fac testări speciale atât din punct de vedere psihologic, cât și fiziologic. În funcție de aceste teste, noi deducem formulele individuale care se potrivesc fiecărui pacient și intervenim pe cauză înlăturând efectul.

        Se poate trata orice parte a corpului, orice organ, orice articulație, fără nici o restricție.    

        Depinde doar de starea bolnavului, de gravitatea bolii și cât de veche este boala. Dacă pacientul este cu o cauză acută, eficiența este foarte rapidă și chiar în primele 10-30 de secunde putem obține și rezultate. Dacă boala este cronică, atunci este necesar un tratament individualizat, totul pe baza unui diagnostic amănunțit pus de un medic alopat bine pregătit.    

        SU-JOK poate trata aproape orice : afecțiuni ale organelor, sistemelor, afecțiuni ale oaselor

(spondiloze, artroze, reumatism), mușchilor, pulmonare, etc.

        Patologic, un om poate fi perfect sănătos, dar este imposibil să nu aibă probleme de moment, cum ar fi o oboseală, insomnie, o stare de stress, de agitație, etc. Terapia Su-Jok are și un efect profilactic, normalizănd fluxul energetic pe meridianele de acupunctura. Când organismul este sănătos din punct de vedere energetic, corpul fizic devine mult mai rezistent la efort, stress, boli, etc.

           Apropiindu-ne de fenomenul fotbalistic, SU-JOK identifică foarte ușor căteva căi de a interveni în normalizarea activității fizice după un efort/antrenament epuizant, prin acțiunea benefică pe care o are excitarea punctelor de pe meridianele energetice răspunzătoare de metabolismul energetic (de exemplu ficat, pancreas, etc.), ca dealtfel și a celor ce induc o relaxare musculară generală. În plus, tot pe calea meridianelor energetice se poate acționa și pentru  inducerea unei stări de liniște psiho-mentală. O metodă foarte apropiată de ambientul fotbalistic este cea a masajului (bineînțeles specific) punctelor de pe meridiane. Este mult mai agreată de jucătorii de fotbal decât a lucra cu ace, moxe, etc.

          Eficiența SU-JOK, dovedită în cazul traumatismelor/afecțiunilor musculare, tendinoase și articulare, se manifestă prin acțiunea deosebit de intensă pe care o are în planul relaxării locale și segmentare. Se știe foarte bine câte dificultăți întâmpină medicina sportivă în cazul contracturilor/leziunilor de efort, în a relaxa zona respectivă pentru ca procesele hemato-chimice să își înceapă rapid acțiunea, atât internă cât și externă, dirijată medicamentos.

          SU-JOK are în bagajul de metode și căi câteva posibilități eficiente în a interveni. Nu de puține ori citim în ziarele de sport că un jucător/sportiv lipsește de la o competiție datorită unei crize de nerv sciatic. Sunt câteva căi pentru a interveni activ pentru anihilarea stării de contractare excesivă a musculaturii paravertebrale (principalul vinovat pentru prelungirea stării dureroase).

           Concluzionând, la această ultima parte, se poate spune că SU-JOK intervine activ (dar nu direct)  în realizarea unei bune desfășurări a proceselor de recuperare. O particularizare a fiecărei afecțiuni în parte nu face parte din deontologia SU-JOK, deci nu poate fi tratată ca subiect de articol ci doar ca exemple. În alte articole se poate evidenția cadrul pe care SU-JOK îl poate asigura în diverse afecțiuni.

Url not found