Home   |   Harta site   |   Contact
Te afli la: Home / K-TEST TOTAL / K'TEST-TOTAL. Partea 3: DETALII, SCHEMA SI DE...

K'TEST-TOTAL. Partea 3: DETALII, SCHEMA SI DESFASURAREA TESTULUI.

2 - Descrierea si modul de desfasurare a testului.


Înainte de orice descriere, trebuie precizat: K’TEST-TOTAL reprezintă o succesiune de bloc-eforturi de 30”. Fiecare bloc de 30” este format din: un efort de intensitate variabilă urmat de recuperare a cărui durată completează timpul alocat de 30”.

1.  Primul jucător va parcurge TRASEUL aşa cum a fost descris anterior, într-un timp de aproximativ 20”, urmat de aproximativ 10” de repaus. În acest timp,  Coach-1 (Coach-1 in schema) cronometrează şi notează performanţa realizată, de exemplu: 17”63/100,(următorul jucător va pleca, pentru efectuarea traseului și testului, imediat după notarea timpului, implicit după scurgerea celor 10”.El va efectua totul conform descrierii de mai jos, urmându-l pe primul jucator după 30”. Același lucru îl vor face și următorii jucători participanți la test).

2.  - Urmează 30” de repaus, timp în care jucătorul merge până la punctul 1 de pe linia de plecare pentru pregătirea efectuării sprintului de 20m.

3. - Comenzile de atenţionare, privind timpul rămas până la epuizarea celor 30”, precum şi comenzile pregătitoare(de exemplu: 1 - ”vă pregătiţi”, 2 – "atenţie”) sau semnal pentru plecarea în sprint ( 20m. şi 50m.) sunt date de COACH 2 ( Coach-2 în schemă).

4. - La semnal sonor, jucătorul/jucătorii pleacă în sprint de 20m., urmând ca după trecerea liniei de sosire (20m.) să frâneze brusc, prin paşi mărunţi (fără să schimbe direcţia), în spaţiul de 2 m.( pe care nu trebuie să îl depăşescă). Timpul maximal de parcurgere a celor 20m. trebuie să fie de 3” (sau sprint maximal).

5. - După frânare (fără a depăşi spaţiul de 2m.) jucătorul se întoarce la linia de plecare, punctul 1’, pentru plecarea la sprintul de 50m.(conform schemei). Timpul total alocat sprintului, frânării, deplasării înapoi la linie şi pregătirii de start este de 30”.

6. – De asemenea, înainte de plecarea în sprintul de 50m., comenzile de   atenţionare, privind timpul rămas, până la epuizarea celor 30”, precum şi comenzile pregătitoare pentru start, sunt date de COACH-2 ( Coach-2 ).

7. – Distanţa de 50m., cronometrată de COACH-3 (Coach-3 în schemă), trebuie acoperită în/sub 7”7/100. Modalitatea de oprire, după trecerea liniei de sosire, este la latitudinea jucătorului.

8.  - Timpul total alocat sprintului, frânării, deplasării înapoi la linie (punctul 2, pentru următorul sprint de 20m.) şi pregătirii de start este de 30”. Pentru a nu perturba executarea testului datorită întârzierii, jucătorul trebuie să se întoarcă în tempo de alergare de intensitate medie la punctul 2, de pe linia de plecare, numai astfel se va încadra în timpul rămas.

9.  - Comenzile de atenţionare, privind timpul rămas până la epuizarea celor 30”, precum şi comenzile pregătitoare pentru plecarea în sprint sunt date de COACH 2 ( Coach-2 în schemă).

10.  Urmează un nou sprint de 20m., efectuat în aceleaşi condiţii ca şi sprintul precedent pe distanţa de 20m.

Modalitatea de desfăşurare este aceiaşi pentru restul sprinturilor pe distanţele de 20m. şi 50m., precum şi pentru pauzele dintre ele.

11. După ultimul sprint de 50m.(cel efectuat de la punctul 6’ al liniei de plecare) jucătorul parcurge în tempo de alergare de intensitate medie toată distanţa până la linia de start a traseului( START  în schema traseului), pentru a se încadra în cele 30”. Urmează să efectueze a doua oară traseul, odată cu comanda dată de COACH-2 (Coach-2 în schemă) pentru toţi jucătorii.

     După parcurgerea traseului pentru a doua oară testul se încheie.

 RECOMANDĂRI:

· Trebuie ca jucătorii să conștientizeze participarea deplină la criteriile organizatorice ale testului,

·   Maxim 14 jucători pot participa la realizarea simultană a testulului  fără a se suprapune în momentul efectuării, pentru a II a oară, traseul,

·  Traseul necesită minim 2-3 efectuări în antrenamentele anterioare, pentru o învăţare a mişcărilor ce trebuiesc făcute la viteze ridicate.

       Desfășurarea experimentului K’Test-Total.

     Activitățile caracteristice derulării acestui experiment-test se întind pe durata a 7 ani. Pe toată perioada  alocată recoltării, procesării, analizei, sintezei și prelucrării datelor, s-a lucrat atât individual cât și sub formă de colaborare, atunci când s-au supus testării și jucătorii altor echipe.

     Forma K’Test-Total (traseele și sprinturile pe 20m. și 50m. cu pauzele alocate) și asocierea cu Scala Borg CR 10 ( de la1-11, unde 11 reprezenta maxim absolut  = …”așa ceva, atât de intens, nu am mai făcut niciodată”) au rămas neschimbate pe toată durata celor 7 ani. Au suferit modificări numai modul de procesare a datelor dar și orientarea către un anumit tip de pregătire, pe măsură ce rezultatele deschideau noi orizonturi și căpătau o nouă relevanță fiziologică.

    Datele procesate, analizate și prezentate în continuare sunt cele extrase, de fiecare dată, după testarea inițială, la început de sezon, după parcurgerea unei perioade de lucru de reacomodare cu efortul (niciodată mai lungă de 10-12 zile).   Totodată, aplicarea celei de a doua testări K’Test-Total , s-a realizat dincolo de jumătatea primei părți a sezonului.   Acest lucru certifică acordul între valabilitatea datelor de zi cu zi și predictibilitatea oferită de concluziile ce se pot extrage din datele oferite de K’Test-Total (mă refer în primul rând la datele obținute după testarea inițială). Ea face obiectul unei alte analize.

    De fiecare dată sau folosit următoarele materiale: POLAR 610i, pentru înregistrarea frecvenței cardiace și transferarea pe calculator prin Polar Trainer 5; ARKRAY  LACTATE PRO, pentru măsurarea concentrației de acid lactic din sângele capilar, fotocelule, cronometre, rulete, etc.

    Jucătorii au efectuat  K’Test-Total  numai în condiții de odihnă, la începutul antrenamentului și numai după o zi normală în privința efortului cu specific de potență aerobă sau lactacid. În afară de această s-a încercat, din respect pentru obiectivitatea datelor obținute, menținerea acelorași condiții de la testare la testare (stabilitatea gazonului, temperatură, oră, etc). Au fost efectuate testări K’Test-Total  și la sfârșitul antrenamentelor dar rezultatele obținute fac obiectul unei analize/studiu diferit de cel de față.

  * Axiomă  -Toți jucătorii de fotbal dispun din naștere, genetic, de un anumit arsenal morfo-neuro-fiziologic de a suporta și susține efortul fizic. Peste acesta se află metodologia de pregătire.     Dincolo de larga acoperire a testului, toate comentariile specifice fiecărei categorii  K’Test-Total  trebuie să se supună acestei axiome.

TABEL  CU  JUCĂTORII  PARTICIPANȚI  LA  K’TEST-TOTAL

 TOTAL    JUCĂTORI      TESTAȚI:  301

 LIGA

     I

  ECHIPE

NAȚIONALE

CHAMPIONS

    LEAGUE

EUR-ASIA

 LEAGUE

LIGA

 a-II-a


            

 235

  136 

    

      46

   

        25

   

      18

 46

66


Participanți la minim 3                                      testări  cu  K’T-T 

 

  122

 

        41

 

        29

 

       44

 

 53


   Jucători  testați  cu  SCALA  BORG  după  K’T-T  dar și după minim 4 antrenamente fizice tip-referință

 

   117

 

        38

 

         27

 

       35

 

 56

 


Mijlocași/fundași  laterali            156

   71

        23  

         12

       23

 27


 Atacanți            59

   34

          8

          6

        8

 10


Fundași centrali           52

   26

         9

          8

        11

 12


    *   Din diferite motive: medicale, climatice, organizatorice, etc., în afară de cei 301 de jucători monitorizați, rezultatele a 15 jucători nu au fost luate în considerare.

    *     Echipele naționale de unde au provenit jucătorii: ROMÂNIA; POLONIA; EGIPT MACEDONIA; COLUMBIA; BULGARIA; URUGUAY; PARAGUAY; SLOVENIA; IORDANIA; SERBIA-MUNTENEGRU; GRECIA; COASTA DE FILDEȘ; AUSTRALIA; ARMENIA; MOLDOVA:BAHREIN:KUWEIT: TUNISIA.

        Deși întrunește 2 elemente noi și esențiale: estimarea capabilității (a nu se confunda cu estimarea capacității) și predictibiltatea privind progresul pe termen mediu, K’TEST-TOTAL,  în cadrul metodelor de măsurare a capacității de efort, nu urmărește să înlocuiască determinarea VO2 maxim. Este de sine stătător și realizează propriul domeniu de referință privind datele caracteristice unui  jucător.

Vezi mai departe: CATEGORII K'TEST-TOTAL
 
 
 
Url not found